21 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να νιώσεις ... Χριστούγεννα!

21 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να νιώσεις ... Χριστούγεννα!

Είναι γεγονός ότι η παρούσα –αλλά προσωρινή- πραγματικότητά που ζούμε, δε μας επιτρέπει να νιώσουμε το εορταστικό κλίμα με τον τρόπο που θα θέλαμε. Ούτε βόλτες στη στολισμένη πόλη, ούτε ψώνια στα μαγαζιά, καφέδες και ξενύχτια με φίλους, ούτε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια ...κι αυτό –όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται- είναι πολύ παραπάνω από «εντάξει»!

Κανοντας μία αναδρομή στα παιδικά σου χρόνια ή παίρνοντας αφορμή από περασμένες δεκαετίες που τα πάντα ήταν πιο απλά και αγνά, μπορείς να διαπιστώσεις ότι και τότε τα Χριστούγεννα και ο εορτασμός του νεόυ χρόνου δεν απαιτούσε σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω.

Φέτος, μπορείς να αναβιώσεις αυτές τις στιγμές και να θυμηθείς την πραγματική μαγεία των γιορτών, έχοντας παράλληλα τη δυαντότητα να εκμεταλλευτείς αυτά που σου προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Εμείς σου δίνουμε παρακάτω 21 προτάσεις για να το πετύχεις, όσες και ο χρόνος που μας περιμένει να τον ζήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε ...

  • Φτιάξε χριστουγεννιάτικες κάρτες.

    Πάρε χαρτόνι σε διάφορα χρώματα και διάφορα αυτοκόλλητα, γκλίτερ και διακοσμητικά και φιλοτέχνησε τις δικές σου χριστουγεννιάτικες κάρτες, με το δικό σου προσωπικό γούστο.
Happy new year card

    • Στείλε ευχές στους αγαπημένους σου.

      Αφού φτιάξεις τις κάρτες σου, γράψε ευχές και στείλ’τες σε φίλους και συγγενείς ακόμα κι αν βρίσκονται στην ίδια πόλη. Θα το εκτιμήσουν και θα έρθετε ... πιο κοντά με ένα ξεχωριστό τρόπο.
    • Φτιάξε κουλουράκια και μπισκότα.

      Είτε μένεις μόνος, είτε έχεις οικογένεια και παιδιά είναι μια υπέροχη, δημιουργική δραστηριότητα για ένα ή παραπάνω άτομα. Βρες συνταγές για κουλουράκια με πορτοκάλι και μπισκότα κανένας και βουτύρου και ξεκίνα να πλάθεις.
    Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

      • Κάνε φιλανθρωπίες.

        Τι νόημα έχουν τα Χριστούγεννα χωρίς αγάπη και προσφορά; Φτιάξε φαγητό γι’ αυτούς που το έχουν ανάγκη. Δώρισε παλιά ή καινούρια παιχνίδια σε παιδιά από φτωχές οικογένειες. Χάρισε ρούχα και παπούτσια που δε φοράς πια σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν καινούρια. Κάνε μια δωρεά οποιουδήποτε ποσού σε οργανώσεις που το χρειάζονται.
      • Φόρεσε Χριστουγεννιάτικο πουλόβερ.

        Φόρεσε το πιο γιορτινό πουλόβερ που έχεις. Κι αν δεν έχεις, πάρε ένα παλιό σου πουλόβερ και στόλισέ το με pom-pom και σιδερότυπα με δέντρα, ταράνδους, αγιοβασίληδες ή ότι άλλο επιθυμείς!
      Χριστουγεννιάτικο πουλόβερ
        • Φτιάξε ζεστή σοκολάτα.

          Φτιάξε την πιο φαντασμαγορική ζεστή σοκολάτα με γεύση, marshmallows, κυβάκια ζάχαρης, σαντιγί ή ό,τι άλλο θέλεις.
        • Άναψε το τζάκι.

          Εάν έχεις τζάκι στο σπίτι εννοείται ότι είναι η κατάλληλη εποχή να το ανάψεις. Εάν δεν έχεις, μπορείς να βάλεις το γνωστό «εικονικό» τζάκι να παίζει στην τηλεόραση και να κάτσεις κοντά στα καλοριφέρ ή τη σόμπα για να αισθανθείς τη ζέστη.
        Τζάκι
          • Διάβασε χριστουγεννιάτικα παραμύθια.

            Εάν έχεις παιδιά, διάλεξε τα αγαπημένα σου χριστουγεννιάτικα παραμύθια για να τους διαβάσεις το βράδυ, αλλιώς τυλίξου με μια μαλακή κουβέρτα, φτιάξε το αγαπημένο σου ζεστό ρόφημα και απόλαυσε την ανάγνωση μόνος σου.
          • Προμηθεύσου κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες.

            Αγόρασε τα πιο νόστιμα γλυκά των Χριστουγέννων ή αν πιάνουν τα χέρια σου κι έχεις όρεξη φτιάξε τα μόνος/η σου!
          • Παίξε επιτραπέζια.

          Οι μεγάλες συγκεντρώσεις εννοείται ότι απαγορεύονται αυτή την περίοδο, αλλά με τα άτομα που διαμένεις στο ίδιο σπίτι ή έρχεσαι έτσι κι αλλιώς σε επαφή, μπορείς να περάσεις μερικές όμορφες βραδιές παίζοντας επιτραπέζια της αρεσκείας σου: trival persuit, scrabble, dixit, taboo, είναι μερικές όμορφες προτάσεις!
            • Δοκίμασε ξένα έθιμα.

            Φέτος είναι η ευκαιρία να ζήσεις τις γιορτές αλλιώς, δοκιμάζοντας γεύσεις και συνήθειες από άλλες χώρες του κόσμου. Αναζήτησε στο διαδίκτυο ξένα έθιμα και διάλεξε αυτά που σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, μπορείς να δοκιμάσεις να πιεις gluhwein που θα βρεις σε γνωστή γερμανική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ ή να φτιάξεις το αμερικάνικο eggnog για να δεις επιτέλους πως είναι. Φτιάξε μόνος σου, επίσης, βρετανική πουτίνγκα, γαλλικό Buche de noel ή σουηδικά Pepparkakor.
              Egg nog
                • Φτιάξε μια playlist με τα αγαπημένα σου χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

                  Όσο μαγειρεύεις, διαβάζεις, καθαρίζεις, κάνεις οτιδήποτε μπορείς να βάλεις να παίζει στο background μια λίστα με τα αγαπημένα σου γιορτινά τραγούδια. Εμείς σου έχουμε εδώ μία έτοιμη στο spotify.com.
                • Δες χριστουγεννιάτικες ταινίες.

                  Όλοι έχουν ταινίες με χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Εμείς σου προτείνουμε τις δικές μας αγαπημένες: Home Alone 1,2,3,4,5/ The Holiday/ Serendipity/ Love Actually/ New Years’s Eve/ Bridget Jones’s Diary/ How The Grinch Stole Christmas/ Elf/ Disney’s A Christmas Carol/ It’s A Wonderful Life/ Miracle on 34th Street/ Gremlins/ A Christmas Tale/ 8 Women/ While You Were Sleeping/ Almost Christmas/ The Polar Express/ The Santa Claus/ You’Ve Got Mail/ About A Boy.
                • Πες τα κάλαντα.

                  Φέτος κάλαντα δεν προβλέπεται να ακούσουμε, γι’ αυτό ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πάρε ένα τρίγωνο μόνος ή με τα παιδιά σου και τραγούδησε τα κάλαντα. Αν σου φαίνεται υπερβολικό, μπορείς απλά να βάλεις στο διαδίκτυο να παίζουν τα παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα.
                • Στόλισε το σπίτι.

                  Μπορεί η περίοδος να μη σου έκανε καμία αίσθηση για να στολίσεις το σπίτι, αλλά αν θέλεις να βιώσεις τη γιορτινή ατμόσφαιρα δεν πρέπει να το αμελίσεις. Ακόμα και μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα, στόλισε έστω και με λίγα λαμπάκια.
                Χριστουγεννιάτικο δέντρο

                  • Στόλισε εναλλακτικά!

                    Αν, πάλι, δεν πρόλαβες να πάρεις δέντρο ή οι κούριερ ετοιμάζονται να στείλουν αυτό που παρήγγειλες το Πάσχα, τότε δοκίμασε να στολίσεις εναλλακτικά. Σχημάτισε ένα δέντρο με στον τοίχο με γιορτινές κάρτες που έλαβες ή με ξύλινες ράβδους ή με ό,τι μπορείς να φανταστείς και στόλισέ το με φωτάκια.
                  • Κρέμασε κάλτσες στο τζάκι.

                    Αν δεν έχεις τζάκι, όπου βρεις. Δεν είναι ανάγκη να βάλεις δώρα, μπορείς να τις γεμίσεις απλά με γλυκά, σοκολάτες σε σχήμα Άη Βασίλη ή κάποια χειροποίητη δημιουργία.
                  Χριστουγεννιάτικες κάλτσες
                    • Φτιάξε χειροποίητα δώρα.

                      Μιας και αναφέραμε τα handmade δωράκια, για εσένα που «πιάνουν τα χέρια σου», δοκίμασε τα φετινά σου δώρα να είναι οικονομικά, αλλά δώρα καρδιάς που φτιάχτηκαν με κόπο. Δώρισε στους αγαπημένους σου κατασκευές, κοσμήματα, πίνακες, ή οτιδήποτε έχεις φτιάξει μόνος/η σου με αγάπη.
                    • Κράτησε ημερολόγιο.

                      Τις 10-15 μέρες των γιορτών, κατάγραφε καθημερινά όλα όσα αισθάνεσαι, θέλεις να κάνεις, φτιάξε πρόγραμμα για το τι θα κάνεις κάθε μέρα, έτσι ώστε να μην αφήσεις καμία μέρα να σε πάρει από κάτω και να πάει χαμένη χωρίς να κάνεις κάτι γιορτινό που σε ευχαριστεί.
                    Χριστουγεννιάτικο τοπίο
                      • Κάνε skype meeting με τους φίλους και δείτε παλιές φωτογραφίες.

                        Κάλεσε τους αγαπημένους σου φίλους που είναι μακριά, μιλήστε, γελάστε και μοιραστείτε τα αρχεία σας με χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες από όταν ήσασταν παιδιά μέχρι σήμερα.
                      • Γράψε γράμμα στον Άγιο Βασίλη.

                        Δε θα το στείλεις προφανώς. Απλά, μπορείς να γράψεις ένα γράμμα με μια ευχή για το νέο έτος που έρχεται. Οι ευχές που καταγράφονται έχουν μεγαλύτερη δύναμη και περισσότερες πιθανότητες να γίνουν πραγματικότητα.

                       

                      Από εμάς, καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία, αγάπη, τύχη, ελπίδα και αισιοδοξία για έναν καινούριο χρόνο γεμάτο από όλα αυτά που έχει ο καθένας μας ανάγκη!

                      Δάφνη Τσάρτσαρου

                       

                      Επιστροφή στο ιστολόγιο